torsdag 17 december 2015

Historia: Regalskeppet Vasa

Många elever kommer att tänka på ett skepp som heter Vasa när man pratar om Vasatiden.
Dock byggdes inte detta skepp av Gustav Vasa. Det byggdes 100 år efter att han regerade, då en kung som hette Gustav II Adolf styrde Sverige. Han var Gustav Vasas barnbarn. 
Om du vill veta mer om detta redan nu så klicka på länken här och läs mer om det på Wikipedia: 



torsdag 10 december 2015

Historia: Vasaloppet


En händelse som finns i vår tid och som har sitt ursprung i Gustav Vasas äventyr i Dalarna är Vasaloppet

Detta skidlopp (världens längsta längdskidåkningstävling) genomförs nuförtiden till minne av Gustav Vasas flykt genom Dalarna mot Norge 1520-1521. Gustav flydde undan danska soldater och tänkte ta sig till Norge för att där få stöd och hjälp för att kunna störta Kristian II. Männen i Dalarna ville inte kriga med Gustav mot den danske kungen. 

Men, det sägs att det var i Sälen som två av dalkarlarnas snabbaste skidåkare kom i kapp Gustav (som man tror tog sig fram på snöskor). Berättelserna om Stockholms blodbad hade nått invånarna i Dalarna och de hade nu ångrat sig och ville ställa upp på Gustavs sida och strida mot Kristian II. De tog sig tillsammans med Gustav tillbaka till Mora och denna händelse är alltså föregångaren till dagens Vasalopp! 
Vasaloppet startar i Sälen, går i mål i Mora och är 90 km långt. 


Krönikan som handlar om alla Gustav Vasas äventyr under denna tid kallas "Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna" och skrevs som ni vet ner av biskop Peder Svart. Som vi har pratat om på lektionerna så är det osäkert hur sanna dessa historier är, eftersom Gustav själv berättade för Peder vad han skulle skriva. 

onsdag 9 december 2015

Historia: Vasasönerna


När ni nu har läst om Vasatiden så har ni även lärt er om de av Gustav Vasas söner som blev kungar & om alla strider om makten som de hade. Här är en film på SLI som du kan titta på för att repetera:
Gustav Vasas söner

tisdag 8 december 2015

Historia: Gustav Vasa

Vi är nu nästan klara med Vasatiden! Vi kommer att avsluta & repetera detta under sista veckan innan jullovet och i början av vårterminen. Titta gärna på dessa två filmer om Gustav Vasa (de är på SLI så du behöver logga in med din egen inloggning): 


tisdag 22 september 2015

Historia: Ord & begrepp om vikingatiden

Här är en del av de ord & begrepp som vi arbetade med för ett tag sedan. Skriv in dem vid SO-fliken i din "Ord och begreppsbok". 

järnåldern, nordbor, Norden, rike/riken
Birkahandelsplats
arkeologi. arkeologisk utgrävning         
historiska källor

hantverkare, bönder, jägare, fiskare, sjöfarare, slav/träl, 
matförråd, storstuga, långhus, eldstad  
runor, runsten, runmästare/stenhuggare
skeppsbyggare, sjömän, köpmän, handelsskepp, krigsskepp, plundra 
offra/blota, asatron, nordisk mytologi, midvinterblot, kristnades




söndag 10 maj 2015

Historia: Vikingatiden

Nu är vi igång med vikingatiden! 
Läxa till onsdag 13/5 är att titta på den här filmen: Vad är grejen med Vikingatiden? På onsdag (och flera lektioner framöver) kommer vi tillsammans att prata om det som filmen tar upp. 

fredag 17 april 2015

Geografi: Spel om Geografens testamente

Nu har vi sett klart serien "Geografens testamente - Den stora Sverigeresan". Det finns ett spel om Geografens testamente där man bland annat kan testa sina geografikunskaper, för att komma till spelet så klicka här:





onsdag 1 april 2015

Religion: Bibeln

Nu har ni haft Bibeläventyret & kan mycket om Gamla testamentet! 
Den här lektionen ska vi repetera Gamla testamentet och sedan arbeta med Bibelns andra del, Nya testamentet. Följ planeringen på tavlan!

När det står att du ska se en film på bloggen så är det den här:


lördag 28 mars 2015

Geografi: Geografens testamente

Vi tittar just nu på serien "Geografens testamente eller Den stora Sverigeresan" eftersom den serien passar perfekt in i vårt arbete om Sveriges landskap, naturtyper & naturresurser. 

Om du varit ledig, sjuk eller av någon annan anledning missat ett avsnitt så kan du lätt se det hemma istället. Jag lägger upp länkar till de avsnitt vi sett i skolan här så du kan följa den spännande historien utan att behöva missa ett enda avsnitt! 
(Du kan även logga in på ditt SLI-konto och titta där.)


fredag 27 mars 2015

Geografi: Sveriges landskap, Norrland

Bra jobbat även med Svealands landskap! Tänk på att repetera alla landskap du kan nu så att du inte glömmer av dem.

So-läxa till torsdag/fredag v.16Nu ska du träna på namnen på de landskap som ligger i norra Sverige, i den del som kallas Norrland. 


Du kan träna med det papper som du fått av mig i skolan eller här: Elevspel nivå 3Klicka på länken eller gå till www.elevspel.se, välj Ämnen, välj sedan Geografi och välj därefter övningen "Allt om Sveriges karta". Gör Nivå 3, där man tränar på Norrland (och repetera även gärna nivå 1 & 2). 



torsdag 19 mars 2015

Geografi: Sveriges landskap, Svealand

Bra jobbat alla med Götalands landskap! Tänk på att repetera dem då och då så att du inte glömmer av dem.

So-läxa till torsdag (4C) eller fredag (4B) v.13: Nu ska du träna på namnen på de landskap som ligger i mitten av Sverige, i den del som kallas Svealand. 


Du kan träna med det papper som du fått av mig i skolan eller på elevspel.
Klicka här på länken eller gå till www.elevspel.se, välj Ämnen, välj sedan Geografi och välj därefter övningen "Allt om Sveriges karta".
Gör nivå 2, där man tränar på Svealand (och repetera gärna nivå 1 också). 

 

fredag 27 februari 2015

Geografi: Sveriges landskap, Götaland

So-läxa: Under vecka 11 & 12 har du i uppgift att träna på namnen på de landskap som ligger längst ner i Sverige, i den del som kallas Götaland. 

Du kan träna med det papper som du fått av mig i skolan eller på elevspel. Klicka här på länken eller gå till elevspel.se, välj Ämnen, välj sedan Geografi och välj därefter övningen "Allt om Sveriges karta". Gör nivå 1, där man tränar på Götaland!

Om du tycker att gränserna vid vissa landskap på denna bild ser annorlunda ut, så är det nog för att sjöarna Vänern och Vättern inte är inritade.

onsdag 25 februari 2015

Tema samerna

Så här fin blev väggen i klassrummet när de gemensamma faktatexterna, de fina bilderna och annat som vi arbetat med kom upp! 

Som ni vet så arbetade alla fyror med samerna även på musiken, slöjden och bilden. Här är en del av det väldigt fina fjäll-landskapet som bilduppgiften resulterade i:

Som avslutning gjorde vi frågesporten "Kahoot", vilket var mycket uppskattat :) Här är 4C i full action! 


torsdag 12 februari 2015

Tema samerna: Läxa till fredag 20/2

Läxa till fredag är att repetera en del av allt som ni har lärt er om samerna genom att titta på de här två filmerna (filmrutan här nedanför OCH länken under den). 
Du skall även skriva en egen kort faktatext om det som du minns om samerna och Sápmi. Om du vill så gör gärna en tankekarta först, när du ser filmerna. Tänk på att du kan pausa filmerna eller backa och se om igen. 

Din faktatext vill jag att du lämnar in i skolan under veckan (namnad), senast på fredag. Du kan också maila den till mig om du hellre vill skriva på dator/ipad, min adress är: emma.runesvall@kungalv.se  (Glöm inte att skriva att det är från dig ifall du använder en förälders mailadress!) 

När du skriver din faktatext så tänk på det vi har pratat om hur man delar upp den i stycken. Tänk även på stor bokstav, punkt, kommatecken, meningsbyggnad och stavning.



Film om Sápmi:






PS Lägg gärna adressen till min blogg bland dina favoriter/bokmärken, så är den lätt att hitta nästa gång! DS