onsdag 9 november 2016

Samhällskunskap: Valet i USA

Många av er elever har såklart pratat om & funderat över valet i USA. Denna läxa handlar om just detta, även om vi inte jobbar med det under lektionerna i skolan just nu. 

Läxan är att titta på två avsnitt av "Lilla Aktuellt" på svt play, ni skall titta på avsnitt nummer 46 & 47. Här är en länk till detta program: http://www.svtplay.se/lilla-aktuellt Leta upp rätt avsnitt i listan.

Du ska även svara på några frågor. Skriv dina svar som en kommentar till detta inlägg här i bloggen och skriv ditt namn så jag ser att du har gjort läxan. Du kan även välja att skriva ner dina svar och lämna in dem på papper till mig.
Frågorna du ska svara på är dessa: 
1. Hur är USA indelat? Hur räknas rösterna i denna indelning?
2. Vilka var de två kandidaterna i valet?
3. Vad har de sagt att de vill göra om de får makten?
4. Vem vann valet? Vad tänker du om det? 


 

12 kommentarer:

  1. 1. USA är indelat i 50 delstater. Den kandidat som får flest röster i en delstat får alla poäng i den delstaten. Man får olika många poäng beroende på hur många som bor i delstaten. För att vinna valet måste man ha 270 poäng av 538.
    2. De två kandidaterna i valet var Donald Trump och Hillary Clinton.
    3. Trump har sagt att han ska bygga en mur mellan USA och Mexiko, bygga fler vägar, göra fler jobb och göra så att amerikanska företag inte flýttar utomlands. Clinton har sagt att hon skulle satsa mer pengar på skola och sjukhus, göra miljön och klimatet bättre.
    4. Donald Trump vann valet. Jag tycker det är dåligt för han sa dåliga saker om kvinnor och muslimer och att han skulle strunta i miljön och klimatet. Det Clinton sa att hon skulle satsa mer pengar på (skola och sjukvård) tycker jag är bra för att barn ska få gå i skola och att människor ska få den vård de behöver.

    SvaraRadera
  2. USA VALET 2016
    1. Man röstar med elektorsröster i USA. det är typ som poäng man får x antal elektorsröster beroende på hur många som röstat på en och hur många som bor i den delstaten. man måste få 270 "poäng" för att vinna valet.

    2. Det som tävlar i valet heter Hillary Clinton och Donald Trump.

    3. Clinton vill visa att en kvinna också kan vara president, hon vill ge pengar till de rika. Clinton vill fortsätta lite på de spåret som Barack har gjort. Hillary är för att abort ska vara lagligt.
    Trump vill bygga en mur vid gränsen av Mexico och USA för att minska invandringen, han vill även bygga flera vägar och broar. Trump vill sluta betala EU för att "hjälpa" miljön.

    4. Donald Trump vann valet. jag själv är väl lite orolig för vad som kan hända men ändå väldigt lugn, Sverige är inget stort "hot" mot USA så Donald kommer inte påverka oss så mycket men många av världens andra länder kommer att påverkas av honom. /OLIVIA 6C

    SvaraRadera
  3. 1.USA är indelat i stater. Den som vinner i en stat får alla statens elektorsröster. Varje stat har olika många elektorsröster beroende på hur många som bor där.

    2. Hillary Clinton och Donald Trump

    3.Clinton vill satsa på miljön och Trump på murar och jobb.

    4. Trump vann valet,jag tycker att det är dåligt för att han tycker inte om kvinnor och är emot muslimer. Han vill även bugga en mur mot Mexiko. =(



    Filip (mamma tryckte på visa hela min profil så att jag behövde skriva om https://www.blogger.com/profile/08237487114742444510 )

    SvaraRadera
  4. 1.USA är indelat i 50 stater. Om man får mest röster i en stat där det bor mycket folk så får man mer poäng än om man vinner än med mindre invånare. Först till 270 poäng vinner och blir president.

    2. Donald Trump var republikanernas kandidat och Hillary Clinton för demokraterna.

    3. Donald Trump har bland annat sagt att han vill bygga en mur mot Mexico och att han vill sluta betala pengar till FN för deras jobb med miljö förbättringar han har även lovat fler jobb.

    Hillary Clinton har sagt att hon vill förbättra och fortsätta att jobba med miljö förbättringar och Obamacare som gör att det är billigare att köpa sjukförsäkringar. Hon vill också att det ska bli svårare att köpa vapen i USA.

    4. Donald Trump vann valet. Jag tycker att det är mindre bra att han vann. Jag är rädd att han ska föreslå massa konstiga planer för att gynna USA på bekostnad av alla andra länder i världen.

    Anton 6C

    SvaraRadera
  5. 1. i stater, rösterna räknas i varje stat som sedan röstar med elektroner
    2. Hilery Clinton och Donald Trump
    3. Lägre skatt, fler vägar, bygga mur till mexiko och sattsa mindre på miljö
    4. Donald Trump, det är väl okej

    SvaraRadera
  6. 1. USA är indelat i olika stater och man räknar rösterna med att olika stater ger olika mycket poäng. Om dom flesta i en stat röstar på någon så vinner man poängen för den staten.
    2. Det var Donald Trump och Hillary Clinton
    3.Trump har sagt att han vill bygga en mur runt Mexiko så att dom utan tillstånd kan ta sig i USA. Hillary har sagt att hon vill höja skatten för dom rika och att alla papperslösa fortfarande ska bo kvar i USA.
    4. Donald Trump vann och jag tycker det är konstig för att många i USA är svarta och dom röstade endå på honom även om han är rasist så jag tycker det är konstigt.
    Linnea.S 6B

    SvaraRadera
  7. 1. Dom har delat in det så att det är 50 delstater och där i dom delstaterna så får man rusta och sen räknar man rösterna och så får kandidaterna poäng. Sedan går poängen vidare och slår ihop poängen med dom andra delstaternas poäng om kandidaterna och sen ser man vem som vunnit av dom 2 kandidaterna.

    2. Det är Donald Trump och Hilery Clinton.

    3. Hilery har sagt att hon vill "förbättra" miljön.
    Donald har sagt att han vill sätta en mur mellan U.S.A. och Mexico för att inte dom som bor i Mexico skall komma över till U.S.A.

    4. Det var Trump som vann valet och det tycker inte jag var bra!
    Det tycker jag för att han tänker inte på miljön eller hur andra känner. Han värkar inte vara så trevlig mot andra delar i världen. //Nicole 6c

    SvaraRadera
  8. 1. Varje stat röstar var för sig och den som vinner i staten får poängen från staten. Poäng de får beror på hur många som bor där.
    2 Donalf Trump och Killary Clinton
    3. Hillary satsar på miljö och Trump vill bygga en mur mellan USA och Mexico
    4 Trump vann men Hillary borde vinna för hon är den ända som är smart i valet. Moa E 6B

    SvaraRadera
  9. 1.varje delstat röstar som 1 person men alla delstater får olika många röster beroände på hur många som bor där
    2.Donald trump och hillary clinton
    3. hillary vill höja skatten för dom rika och även förbättre miljon //Trump vill däremot bugga en mur runt usa för att skydda sig mot mexikanerna
    4. Jag tycker hillary borde vunnit för att fler personer röstade på henne och att trump inte kommer kunna stå för sina löften //gallo 6c

    SvaraRadera

  10. 1. USA är indelat i 50 olika delstater. I varje delstat röstas det fram en vinnare av de två kandidaterna. Den kandidat som vinner i en delstat får alla poäng i den delstaten. Man får olika mycket poäng beroende på hur många invånare den delstaten har. Om en kandidat vinner i en delstat med många invånare får man fler röster än vad man får om man vinner i en delstat med färre invånare.
    2. De två kandidaterna i valet var Hillary Clinton och Donald Trump.
    3. Trump har sagt att han vill bygga en mur mot Mexiko för att minska invandringen och att ingen från Mexiko ska kunna komma över till USA utan tillstånd, sluta betala pengar till FN för deras jobb om miljöförbättringar. Han vill även bygga fler väggar och broar. Clinton vill däremot att abort ska vara lagligt, hon vill fortsätta jobba med miljöförbättringar. Hon vill även att det ska bli svårare att köpa vapen i USA.
    4. Det var Donald Trump som vann valet. Jag tror det beror på att folket i USA inte har varit nöjda med hur Obama styrt USA och eftersom Hillary och Obama var i samma parti så trodde folket att Hillary skulle styra landet på samma sätt som Obama. Det var egentligen Hillary som fick flest röster men Donald van i de delstater med fäst invånare. Jag tycker det är dåligt att Donald Trump blev president eftersom han sa en massa konstiga saker och nedsättande saker om bland annat kvinnor och muslimer. // Hedvig

    SvaraRadera
  11. 1. Usa har 50 delstater varje delstat får rösta som en person man kan få mer poäng beroende på hur stor den delstat är.
    2.det är Donald Trump och Hillary Clinton som är med i valet.
    3.Donald Trump vill bygga en mur runt Mexiko och han vill göra krig mot IS Hillery Clinto vill göra miljön bättre och vill höja skatter för dom rikare.¨
    4.jag tycker att Hillery ska vinna för hon kan hålla sina löften och hon fick mer folk som röstade på henne men Trump fick mer poäng//melvin 6b

    SvaraRadera